Blaty kuchenne pełnią zarówno rolę estetyczną – podkreślając charakter wnętrza, jak i funkcjonalną – stając się komfortową przestrzenią do gotowania, krojenia czy mycia. Dlatego też niezwykle istotne jest, aby były one wykonane z pięknego, a przy tym trwałego i solidnego materiału.

Duża odporność na wysokie temperatury, ścieranie uszkodzenia mechaniczne, czy zaplamienie podczas gotowania to tylko nieliczne z cech, jakie musi posiadać dobrej jakości płyta na blat kuchenny – nic więc dziwnego, że tradycyjne drewno czy laminat odchodzą w niepamięć, ustępując miejsca bardziej trwałym i odpornym rozwiązaniom. W czołówce plasują się przede wszystkim blaty granitowe, a także z bardzo modnego w ostatnim czasie kwarcogranitu, które łączą świetne parametry wytrzymałościowe z nienagannym designem.

Płyta na blat kuchenny– granit liderem?

W pierwszej kolejności na myśl o trwałym solidnym blacie kuchennym, do głowy przychodzi naturalny kamień granitowy, i nie dzieje się tak bez przyczyny!

Materiał ten jest niezwykle trwały, odporny na wysoką temperaturę, ścieranie czy zarysowanie. Bez wątpienia to także jedno z najbardziej popularnych rozwiązań, jakich dostarcza producent z długą kamieniarską tradycją rodzinną firma – MASTERSTONE, obsługująca klientów ze Śląska i Małopolski.

fot. MASTERSTONE

Oprócz niespotykanej wytrzymałości, powierzchnie z naturalnego granitu zachwycają również walorami estetycznymi, prezentując się niezwykle wytwornie w każdym z wnętrz – bogata gama kolorystyczna czyni materiał idealnym wykończeniem kuchni, łazienki, a także wielu innych pomieszczeń zasługujących na wyjątkową oprawę. Granitowa płyta na blat kuchenny cieszy się opinią niemal niezniszczalnej, której niestraszne są gorące garnki czy rozbijanie mięsa tłuczkiem.

Choć granitowe blaty mają wielu zwolenników, to kamień ten posiada również słabsze strony – warto mieć tą świadomość szczególnie dokonując wyboru płyty na blat kuchenny, która w założeniu powinna służyć nam wiele lat. Do minusów tego rozwiązania można zaliczyć konieczność impregnacji i dezynfekcji środkami do kamienia naturalnego, bo nawet wypolerowany granit posiada porowatości, do których nasiąkają drobnoustroje. Powierzchnie z granitu należy także chronić przed poplamieniem mocno barwiącymi płynami, na przykład winem czy sokiem z czarnej porzeczki – takie plamy są niezwykle ciężko usuwalne. Ponadto cena blatów granitowych również nie przemawia na ich korzyść – to jedno z najbardziej docenianych, lecz także najdroższych rozwiązań.

fot. MASTERSTONE

Wychodząc naprzeciw potrzebom i stale rosnącym oczekiwaniom konsumentów, firma MASTERSTONE proponuje atrakcyjną alternatywę dla płyty granitowej na blat kuchenny – mianowicie blaty z kwarcogranitu. Materiał ten stanowi oryginalne połączenie tradycji z najnowszą technologią, a stałą, niezmienną jakość zapewnia wysoce wykwalifikowana kadra specjalistów pod czujnym nadzorem współwłaściciela firmy – Pana Jacka Kapustki.

Kwarcogranit – idealny materiał na blat?

Naturalna granitowa płyta na blat kuchenny niejednokrotnie ustępuje miejsca kompozytom. Choć kwarcogranit na rynku istnieje od niedawna, zyskał już sporą popularność wśród wymagających konsumentów.

Czym właściwie jest ten surowiec? To po prostu zmielony kwarc, który w połączeniu z żywicą epoksydową tworzy niezwykle trwały materiał, będący tańszą alternatywą dla naturalnego kamienia. Choć obydwa surowce są tak samo odporne na agresywne oddziaływanie czynników chemicznych czy mechanicznych, jak ściskanie i zarysowania, to zawierający 95 % kwarcu, a także 5% żywicy kwarcogranit wykazuje znacznie większą odporność na pęknięcia czy ukruszenia. Ponadto proces technologiczny powstawania tego materiału pozwala uwzględnić zastosowanie barwników, a nawet różnego rodzaju ozdobników, gwarantujących oryginalne wzornictwo i pozwalających dopasować blat do wystroju kuchni czy łazienki.

fot. MASTERSTONE

Oprócz bogatej kolorystki, firma MASTERSTONE pozostawia także odbiorcy całkowitą dowolność w zakresie doboru rodzaju frezowania krawędzi czy łączenia. Bardzo dużym atutem kompozytu jest również brak ograniczeń dotyczących grubości – nawet 2-centymetrowy blat z kwarcogranitu nie wymaga zbrojenia w okolicy wycięcia, czym różni się od granitowej płyty na blat kuchenny, gdzie zbrojenie jest wręcz wymagane.

Na uwagę zasługuje również fakt, że kwarcogranit jest wyjątkowo odporny na plamy czy tłuszcz. Jest to zasługa żywicy, która skutecznie wypełnia pory, zapobiegając przy tym jednocześnie nasiąkaniu powierzchni. Warto jednak okresowo (raz na rok) przetrzeć blat z kwarcogranitu preparatem wzmacniającym jego odporność na bardzo silne substancje barwiące.

Ponadto w porównaniu do granitu kwarcogranit jest zdecydowanie cieplejszym i niemal bezobsługowym materiałem – tutaj do utrzymania czystości wystarczy gąbka z płynem do naczyń. Jedyną słabością kwarcograntu jest niższa odporność na bardzo wysoką temperaturę przekraczającą 150°C – tak wysoki poziom ciepła może uszkodzić blat z kwarcogranitu.

Pod względem wytrzymałości czy odporności kwarcogranit (w tym również nowość w asortymencie MASTERSTONE – Calacatta Moderno i Calacatta Chiaro) wygrywa z klasyczną granitową płytą na blat kuchenny, będąc jej idealnym zamiennikiem.

fot. MASTERSTONE

Firma MASTERSTONE wykonuje najwyższej jakości blaty oraz instalacje kuchenne wraz z kompleksową usługą montażu – łącznie przedsiębiorstwo realizuje ponad 100 montaży miesięcznie na terenie Śląska i Małopolski. Oprócz produkcji i montażu kompozytów z kamienia, firma MASTERSTONE prowadzi również sprzedaż hurtową, oferując szeroki wachlarz płyt kamiennych dekoracyjnych i budowlanych.

Więcej szczegółów dotyczących oferty firmy MASTERSTONE na stronie internetowej producenta www.masterstone.pl

43-300 Bielsko-Biała, ul. Krańcowa 35, woj. śląskie
tel. 602 288 080,