Wędzarnia elektryczna z generatorem dymu – zalety
Ogrodowe wędzarnie elektryczne z generatorem dymu to niezwykle łatwe w obsłudze urządzenia, dzięki którym komfortowo i bez specjalistycznej wiedzy przygotujemy wyborne przetwory własne. Co zyskujemy, wybierając ten typ przydomowych wędzarni?
- Naturalny proces wędzenia to gwarancja najzdrowszej żywności wytwarzanej we własnym domu.
- Modele są łatwe w obsłudze dla początkujących entuzjastów wędzenia bez doświadczenia.
- Wędzarnie ogrodowe z generatorem dymu są dopracowane w szczegółach, które docenią koneserzy sztuki wędzenia.
- Wystarczy 1 przycisk, by rozpocząć uwalnianie dymu i proces wędzenia.
- Urządzenie nie wymaga stałej kontroli lub ciągłego dokładania drewna.
- Wędzarnia utrzymuje stałą zadaną temperaturę z dokładnością do 1°C.
- Bezobsługową i energooszczędną pracę zapewnia automatyzacja procesu sterowania.
- Wędzarnie ogrodowe to lekkie konstrukcje drewniane, które wyróżnia znaczna mobilność.
- Elementy wykonane są z wysokiej jakości materiałów z atestem do żywności.
- Grillpal oferuje w pełni wyposażone modele gotowe w 7 dni oraz warianty na indywidualne zamówienie, dostarczane średnio w terminie do 40 dni, z dostawą pod drzwi.
Wędzarnia ogrodowa z generatorem dymu Grillpal
Grillpal to jeden z czołowych polskich producentów i importerów urządzeń wędzarniczych drewnianych oraz metalowych. Firma oferuje kilkaset modeli o różnych wielkościach i parametrach, dostosowanych do indywidualnych potrzeb każdego entuzjasty wędzenia. W wędzarniach elektrycznych z generatorem dymu mięso praktycznie wędzi się samo. To duże ułatwienie, gdy dopiero zaczynamy przygodę z wędzeniem lub chcemy bezwysiłkowo cieszyć się kruchymi i niezwykle aromatycznymi wędzonkami różnego typu. Na co możemy liczyć, wybierając wędzarnie ogrodowe tego producenta?
Jakość wykonania
Wędzarnie ogrodowe z generatorem dymu budowane są z wyselekcjonowanego drewna olchowego, bukowego oraz sosnowego (odżywiczonego). To surowiec I gatunku, optymalnie wysuszony (wilgotność drewna ok 15%) i bez skaz. Naturalny surowiec, jakim jest drewno, pozwala utrzymać stałą temperaturę w komorze i nie kumuluje wilgoci, co jest kluczowe dla jakości wędzonych produktów. Wędzarnie wytwarzane są ręcznie przez doświadczonych ślusarzy i stolarzy. Dzięki temu otrzymujemy urządzenia dopracowane w każdym detalu, stabilne i trwałe. Wśród modeli Grillpal znajdziemy także warianty z wewnętrzną izolacją z wełny mineralnej (5 cm), co pozwala na efektywną pracę nawet zimą; wędzarnie z kontrolką temperatury, która wyłącza zasilanie przy 120 °C oraz modele z wbudowanym na dnie komory wentylatorem, który suszy mięso przed docelowym procesem wędzenia.
Optymalna temperatura i wyborny smak
Za właściwą obróbkę termiczną żywności w komorze wędzarniczej odpowiada grzałka elektryczna, którą kontrolujemy przy pomocy zewnętrznego panelu. Urządzenie pozwala precyzyjnie dobrać parametry ciepła, z zachowaniem energooszczędności. Aby elektryczna wędzarnia z generatorem dymu działała należycie, potrzebne jest jeszcze odpowiednie paliwo. Tu z pomocą przychodzą nam zrębki wędzarnicze – czyli kilkumilimetrowe kawałki drewna liściastego pozyskane np. z buka, czereśni, jabłoni czy olchy. Każdy rodzaj drewna daje inny posmak różnym rodzajom mięs, ryb, warzyw czy serów, dlatego warto łączyć i eksperymentować do woli!
Efektywność wędzenia – generatory dymu DYMBOX
W procesie wędzenia za unikatowy aromat mięs, ryb, wędlin, serów czy warzyw odpowiada dym. Właściwie dobrane do rodzaju żywności parametry, jak czas i intensywność wędzenia, dają nam gwarancję wspaniałego smaku. W ogrodowej wędzarni elektrycznej tę funkcję pełni za nas generator dymu. W zależności od potrzeb Grillpal oferuje 3 warianty pojemności urządzenia od 1,3 do 5 litrów, zasilanych mocną pompką, co pozwala wędzić nawet w dużych wędzarniach przez długi czas bez uzupełniania paliwa. Możemy być pewni, że gotowe wędzonki podbiją serca i żołądki każdego smakosza.
Ozdoba ogrodu
Wędzarnie ogrodowe z generatorem dymu Grillpal to nie tylko urządzenia praktyczne, ale i efektowne wizualnie. Przykuwają uwagę swą smukłą i elegancką budową. Atrakcyjne detale wykończenia sprawiają, że harmonijnie komponują się z całym ogrodowym otoczeniem. Do wyboru mamy szeroką gamę kolorystyczną, która pozwoli dopasować urządzenie do stylu naszego ogrodu. Opcjonalnie producent wykonuje także impregnację zewnętrzną.
Grillpal – zamawiaj prosto od producenta i ciesz się prawdziwą ucztą dla podniebienia
Wędzarnie ogrodowe z generatorem dymu to, jak widzimy, sprawdzony patent na zawsze udane degustacje wędzonych mięs, wędlin, serów, warzyw, czy to podczas rodzinnej biesiady, czy też spotkania ze znajomymi koneserami wędzonek. Grillpal w swojej ofercie ma dla nas wszystko, czego potrzebujemy, by goście zapamiętali smak i aromat naszych własnych wyrobów na długo.
Co jeszcze znajdziemy w Grillpal?
- Wędzarnie tradycyjne metalowe i drewniane.
- Paleniska z blachy stalowej lub stali nierdzewnej.
- Ruszty, haki, siatki, nici wędzarnicze.
- Rury, kolanka, daszki.
- Ociekacze do wędzarni ze stali nierdzewnej z atestem do żywności.
- Grzałki, termometry, deflektory.
- Paliwo grzewcze: zrębki wędzarnicze z drewna drzew liściastych w klasach 02, 04, 08, 10.
Szczegółowa oferta wędzarni elektrycznych z generatorem dymu oraz pozostałego asortymentu wędzarniczego dostępna jest na stronie producenta www.grillpal.pl.